pon i czw: 10:00-19:00, wt: 14.00-18.00, śr i pt 9:00-16:00

Przygotowanie do kolonoskopii za pomocą preparatu CLENSIA

Na 7 dni przed badaniem nie spożywać warzyw i owoców w żadnej postaci (również w przetworach – takich jak dżemy, konfitury, kompoty, przeciery), czerwonego barszczu, ciemnego pieczywa, pieczywa z ziarnami, produktów z makiem, siemieniem lnianym, otrębami, orzechami. Odstawić leki zawierające żelazo.

Na 2 dni przed badaniem nie spożywać tłustych wędlin i mięs, napojów gazowanych, czerwonego barszczu. Zalecana jest dieta półpłynna, kisiele (jasny kolor, bez dodatku owoców), biały ryż, kleiki, makaron, pieczywo żytnie i pszenne, gotowane mięso i ryby, nabiał, napoje niegazowane (klarowne), herbata, kawa (bez fusów).

Na 1 dzień przed badaniem: lekkostrawne śniadanie (pieczywo pszenne bez skórki, biały ser, miód, gotowane jajka ), na obiad przecedzony bulion. O godz. 15:00 zakończyć spożywanie pokarmów stałych (można pić do woli wodę, słabą herbatę, kawę bez mleka, jasny kisiel, ssać landrynki, jeść miód).

W DNIU BADANIA NIE SPOŻYWAĆ POKARMÓW STAŁYCH. DO 3 GODZIN PRZED BADANIEM NALEŻY PIĆ JAK NAJWIĘKSZĄ OBJĘTOŚĆ NIEGAZOWANEJ WODY.
ZAPRZESTAĆ PICIA PŁYNÓW 3 GODZINY PRZED BADANIEM W ANALGOSEDACJI (ZNIECZULENIU).

Clensia zawiera 4 saszetki A (większe) i saszetki B (mniejsze).

2 litry dzielimy na dwie dawki po 1 litrze. W każdym litrze wody rozpuszczamy 2 saszetki A i 2 saszetki B, mieszamy do rozpuszczenia. Tak otrzymujemy 2 litry roztworu. Wieczorem wypijamy 1 litr roztworu, w tempie jedna szklanka (250ml) co 15-20minut.
Do tego wypijamy co najmniej ½ litra czystego, klarownego płynu. Drugi litr roztworu wstawiamy do lodówki lub przechowujemy w temperaturze poniżej 25*C.

Rano między 6:00 – 7:00 w dniu badania wypijamy przygotowany (dzień wcześniej) roztwór w tempie jedna szklanka (250ml) co 15-20minut. Do tego wypijamy ½ litra czystego, klarownego płynu.
Do 3 godzin przed badaniem należy pić jak największą objętość niegazowanej wody.
Zakończyć picie 3 godziny przed badaniem.